Preview Mode Links will not work in preview mode

Fokuspodden


May 16, 2023

I hyllade reportageboken "Imperiets barn" skildrar författaren Liza Alexandrova-Zorina den rysktalande diasporan i Sverige, ett skuggsamhället med egna regler eller snarare en laglöshet. I denna värld luras arbetsmigranter på sin lön och bor med usel logi. Svarta städjobb förutsätter att kvinnan är villig att också ställa upp på sexarbete, ofta blir kvinnliga migranter utsatta för våldtäkt. Många som tillhör denna subkultur är papperslösa och har ingen rätt att vistas i Sverige. Henrik Sjögren har närmat sig skuggsamhället från ett annat håll, i sin Fokusgranskning av Migrationsverket. De brister i systemet som blottas där är en förutsättning för att denna parallella och brutala värld i Sverige ska växa och frodas. Dessutom blir det en politisk spaning om Magdalena Anderssons politiska krigsförklaring.

Samtalet spelades in inför publik under Stockholms bokhelg 2023, på Volante förlag i Gamla stan. Gäster är Liza Alexandrova-Zorina, Henrik Sjögren, reporter på Fokus och Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare är Nina Solomin, kulturredaktör på Fokus.

Om ni gillar de samtal ni hör i Fokuspodden blir vi jätteglada om ni betygsätter oss i Spotify eller er podcast-app. För ett fantastiskt prenumerationserbjudande, gå in på www.fokus.se/podderbjudande